CRON, inte diet. Livstil!

Del 1: Kalorirestriktion är inte en bantningskur, det är en livsstil.

En diet som varit väldigt mycket på tapeten på sistone är 5:2 som går ut på att man äter vad man vill, mer eller mindre, fem dagar i veckan. Sedan fastar man två dagar. På så sätt ställer man in kroppen i ett slags ”cell-repair-mode” och kan uppnå en mycket bättre hälsa. CRON, kan sägas vara fadern till denna livsstil.

Lågkalori intag

[message type=”success”]Till skillnad från 5:2 så går CRON ut på att äta lite kalorier varje dag, inte enbart två dagar i veckan.[/message]

Hela grejjen med att leva längre OCH friskare attraherar mig något oerhört. Jag har alltid, eller åtminstone de senaste 15 åren, försökt äta nyttigt och lyckats ganska bra med det överlag. I våras (2013) provade jag att vara vegetarian några veckor för att testa. I höstas bestämde jag mig för att bli pesceterian (vegetarian men jag äter fisk och skaldjur). Jag har i några år vetat om att det är möjligt att förlänga livet genom att svälta sig en aning, när jag nu i höstas såg ett par dokumentärer om lågkalori intag bestämde jag mig för att det är så jag vill leva.

C:a två månader har nu gått sedan jag gick över till att äta kring 1 500 kalorier om dagen. Jag räknar dem inte maniskt, utan uppskattar grovt så det kan lika gärna bli 1 800 som 1 200. Jag unnar mig fortfarande en öl eller två då och då. Jag var ganska snäll mot mig första månaden och tillät mig att ”göra bort mig” ibland. Nu är jag betydligt hårdare och tillåter mig sällan ens mjölk i kaffet, äter osötade bär till frukost. Kastar det mesta av äpplet men äter gärna skalet. Låter kanske lite knäppt, men jag gillar det.

Denna blogg har länge legat utan användning, nu fick jag ett perfekt ämne att skriva om här. Detta var del 1. Jag kommer i följande delar berätta om tips, hur jag äter, vilka skillnader jag känner, recept på maträtter som passar denna livsstil.

Den 30 januari har jag bokat in ett läkarbesök för att mäta mina värden. Mest för att ha en utgångspunkt, jag borde gjort det innan jag började egentligen. Men bättre sent än aldrig.

Lär dig mer om CRON

Wikipedia

Del 2 kommer snart. Hör gärna av dig om du har frågor eller själv lever ”enligt CRON” och vill tipsa mig!