Kalorirestriktion – Calorie Restriction Optimal Nutrition – del 2

Del 2: Kalorirestriktion – c:a 2 månader på en sträng diet med mycket näring, med mål att förlänga livet.

Del 1 hittar du här >>

Efter drygt två månader med ett dagligt intag av kalorier som  ligger betydligt under det jag varit van vid så känner jag mig piggare, alertare men samtidigt aningen hungrig hela tiden. Jag känner att denna livstil passar mig utmärkt – jag älskar att pressa mig till extrema nivåer och utmana mig själv, framförallt är jag beredd att offra stora portioner mat, godis, snacks och onödiga mellanmål mot ett längre och friskare liv. Det känns dessutom fantastiskt bra att skära ned på min konsumtion. Jag låter bli onyttig processad mat, förpackad mat, transporterad mat samtidigt som jag tar till mig en hållbar livsstil – det kan inte kännas bättre! Ren kärlek! <3

Ett par erkända fördelar med denna kosthållning

Tycker du jag är tokig som tänker gå runt och vara hungrig resten av mitt liv? Jag förstår dig! Men tänk dig nedan två fördelar som övertygade mig, då förstår du kanske mig och mitt val!

Nära nog nästintill imun mot cancer, stroke, hjärt- & kärlsjukdomar. Källhänvisningarna skulle kunna vara många, här kommer en som leder till Washington University St. Louis  >>

Längre och ungdomligare liv, här kommer en källhänvisning till LifeExtension >>

Min teori om nyttig mat

Min toeri för en bra kosthållning: Lite blandat med vad forskning kommit fram till, mina logiska slutsatser och min känsla för vad som är bra sammanfattat i tre enkla regler.

[one_third]

Ät så naturlig mat som möjligt

[custom_frame_center shadow=”on”]vegetables[/custom_frame_center]

Välj ekologiskt, gärna närproducerat. Utan tillsatser och gärna från långt ner i näringskedjan. Jag tror på att det är bra att få i sig mat som människan via evolution lärt sig att ta tillvara på. Färsk mat är bäst. Hålla koll på säsonger och vilka frukter och grönsaker som finns färska i mitt område för tillfället gillar jag, även om jag inte säger nej till frysta grönsaker. Jag skippar ofta bröd och pasta eftersom jag kan få i mig kolhydrater på ett naturligare sätt, som genom bovete och quinoa.

[/one_third] [one_third]

Ät så varierat som det bara går

[custom_frame_center shadow=”on”]lasagna[/custom_frame_center]

Jag vill få i mig så mycket olika näringsämnen som möjligt genom att äta olika sorters frukter och grönsaker.

[/one_third] [one_third_last]

Anpassa energiintaget efter behov och sysslor

[custom_frame_center shadow=”on”]kaloritabell[/custom_frame_center]

Själva betydelsen av CRON, att äta så lite kalorier som möjligt. Jag brukar också skänka en tanke åt vad jag ska göra under dagen, ska jag göra något fysiskt ansträngande på eftermiddagen så kan jag stoppa i mig några extra matskedar bovete och äta ett extra äpple på eftermiddagen. Ska jag tvärtom, bara ligga och lata mig hela dagen så kan jag istället skippa kolhydratintaget under en måltid.

[/one_third_last]

 

 

 

Öl då? På vissa punkter är jag helt enkelt inte redo att ge mig än, dessutom tror jag att ett måttligt intag av alkohol kan vara nyttigt. Jag tänker fortfarande dricka en eller ett par öl när jag vill.

Hur har CRON påverkat mig hittills?

Medicinsk

Förra veckan mätte blodtrycket några gånger. Första gången hade jag 120/80. Andra gången 120/75. Tredje hade jag 125/75. Så bra det kan bli med andra ord. Jag minns på rak arm inte vad jag haft för blodtryck tidigare eftersom jag inte riktigt känt behovet av att mäta det. Men jag kan ju enkelt konstatera att det är uteslutet att CRON har påverkat mitt blodtryck negativt. Övriga värden jag mätt är:

[custom_list style=”list-2″]
  • % kroppsfett
  • blodfetter, kolesterol och HDL
  • blodsockerhalt vid fasta
  • antal vita blodkroppar
[/custom_list]

Allt ligger på bra nivåer.

Spontant

Många gånger viktigare än de egentliga medinska värdena är ju hur jag känner mig och hur CRON påverkar mig i vardagen. En nackdel, för att börja med det dåliga, är att jag går runt och är småhungrig mer eller mindre hela tiden. Tydligen är det svårt att kontrollera sina hungerkänslor de fem första åren om man får tro dem som hållt på med detta ett tag, särskilt om man går ut för aggresivt i början, t ex Peter som hållt den här dieten sedan 1997 berättar om det här. En annan lite smått irriterande detalj är att jag fryser lite mer än tidigare, särskilt i fingertopparna, och jag kan känna att det är direkt kopplat till när jag har lite energi i kroppen.

Det som är positivt är att jag känner mig aktivare, alertare, småsysslor känns inte alls jobbiga att börja med på det sättet de ibland tidigare kunde göra. All mat smakar fantastiskt mycket bättre också.

Jag börjar bli duktig på att förbereda goda och nyttiga rätter, ska skriva ner några recept och tips om det så snart jag hinner.