I Sverige börjar vi vänja oss vid att källsortera våra hemsopor. Plåtburkar i en påse, plast här och papper där.

Jag var nyligen i Indien, och möttes av att man helt enkelt bär ut sina sopor på bakgården och bränner upp dem på morgonen. Det är lite blandat, papper, tidningar, någon kartong, lite plastbehållare. Ingen som direkt bryr sig om att sortera. Min första tanke var:
– ”Men vafan, 1 miljard människor som bränner sina sopor? Rakt upp och ner… vilka miljöbovar!”

[custom_frame_center shadow=”on”] Bild på påsar för sortering av avfall
[/custom_frame_center]

Men sen tänkte jag efter…

Undra egentligen vad som är mest miljövänligt?

I Sverige


Det läggs resurser på fina märkningar som Svanen stämplar, och alla PET-flaskor ska visa hur mycket man får i pant och för att de ska få dessa märkningar ska det administreras och det ska till och med vara kostsamma reklamkampanjer kring returflaskor och burkar. Ofta transporteras allt källsorterat i sin tur till andra länder. Ja, en stor del av Tysklands sopor sorteras ju just i Indien.

Det finns stora stationer runt om i Sverige för sortering av sopor, dessa har tillverkats och placerats ut. Och det krävs ett enormt maskineri kring att samla ihop dem och administrera.

I Indien


[custom_frame_left shadow=”on”]
[/custom_frame_left] Man kastar det som är brännbart på samma ställe. De flesta familjer återanvänder plastflaskor några gånger till allt möjligt, när de blir för slitna hamnar de bland brännsoporna. Ofta värms vatten på elden från de brinnande soporna, och hur som helst så låter de all aska ligga kvar som snabbt blir jord. Glasbehållare brukar de kasta i en separat hög på bakgården. I regel ligger det kvar lite skit och bakgårdarna i Indien ser ut som skit rent ut sagt, glöm gräsmattan – här springer löshundar omkring på nätterna och äter leftovers. Det blir lite utsläpp och rök, mest koldioxid som träden och växtligheten inte har något emot.

Min tanke och poäng är, jag undrar om inte Indiens sätt att bränna upp skiten är miljövänligare? Jag vet faktiskt inte. Men man kanske borde ta reda på detta lite närmare innan man kallar dem för fruktansvärda miljöbovar, jag kan bara tänka mig vad det enorma maskineriet att källsortera och administrera Indiens alla sopor från 1 miljard invånare skulle kosta miljön. Det bästa kanske trots allt är att bränna upp det som går rakt upp och ner – och ägna tiden åt att plantera träd som kan ta upp koldioxiden istället?